Konyha

09.13 19:00
MÁRKA Stage

„A Konyhában mindig jó, mert a hűtőben mindig ég a villany!” – ezzel a felkiáltással alapított zenekart 2010 őszén Szepesi Mátyás énekes-gitáros-dalszerző. Pontosabban ekkor már csak nevet kellett adnia a csapatnak, hiszen addigra elkészült egy négyszámos, erőteljesen 70-es évekbeli hangzású anyag és már csak körbe kellett kiabálnia a közreműködők között: „akkor most csináljunk zenekart?” A demón játszó Herr Attila (Besh O’Drom) basszusgitáros mellett végül Badics Márk (Kéknyúl) lettek a csapat tagjai, ebben a felállásban kezdtek koncertezni és vonultak stúdióba ismét az első lemeznyi dalcsokorral.

2012 decemberében jelent meg debütáló albumuk „Konyhanyelv” címen a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozásában. A lemezen már alább hagyott a tagság retró-mániája, zeneileg eklektikus képet mutat, viszont megjelent viszont az azóta is jellemző, az érzelmekkel őszinte, mégis természetes viszonyt ápoló szövegvilág. A lemezről több dal – Kiskifli, Asszem visszafekszem, Feltörték a szíved – is ismertté vált kreatív videóklipjeiknek és / vagy a rádiójátszásnak köszönhetően. A csapat a lemez elkészültével sem ült a babérjain: az aktív koncertezés mellett azonnal nekiálltak a dalszerzésnek és egy „út közben elejtett” dal kiadása – Alvópóló, 2013 szeptember – után 2014 februárjában ismét stúdióban találták magukat. Az új dalokat már új basszusgitárossal, Haller Dániellel közösen írták és vették fel, a készülő lemezt két videóklip megjelenésével harangozták be – Lesz majd egyszer, Vegyétek el a mobilom – majd a nyár és a stúdiózás időszakát egy emlékezetes hangulatú, négyéves születésnapi koncerttel zárták le az Instant nagytermében (a koncert lenyomataként videófelvétel is készült).

A második album végül 2014 novemberében látott napvilágot, „Elmentek a szörnyek” címmel. A lemez zeneileg érettebb, letisztultabb képet mutat elődjénél, a szövegek terén pedig sokrétűbb: a szakítós szerelmes daloktól némileg eltávolodva, de a megszokott mélységben ír vidám és komoly témákról – a függőségről (Cukor, só), a szülőktől örökölt ördögökről (Dupla skorpió) és arról, hogy ha valaki nagyon részeg, jobb ha elvesszük a mobiltelefonját (Vegyétek el a mobilom). A csapat ezután országos lemezbemutató turnéba kezdett, amelynek legfontosabb állomása az A38 Hajó volt 2015. január 31-én, ahol a közönség igen felkészült módon énekelte végig a második lemez dalait. A 2015-ös nyári fesztiválszezon hangulatát a „Cukor, só” című videóklipjükkel örökítették meg, majd októberben ötödik születésnapi koncertet rendeztek az Akvárium klubban.

A csapat 2016-ban megnyerte az „Év zenekara” címet a Hard Rock Café nemzetközi tehetségkutatójának budapesti döntőjén. Ebben az évben jelent meg harmadik, Különbéke című lemezük, rajta a „Szerelem” és „Buborék” című dalokkal. A lemez hangzását nagyban meghatározza a fúvós hangszerek használata: a Subicz Gábor vezette „Konyha hőlégbefúvók” (Barbinek Gábor pozan, Ávéd János szaxofon) innentől a zenekar kiemelt koncertjein is állandó közreműködők. 2017-ben bekerültek a Volt Fesztivál és a Petőfi Rádió közös tehetségmutató versenyének, a Nagy-Szín-Pad elődöntőjébe, majd ennek farvizén az ország összes fontos fesztiválján felléptek. Ez év őszén a csapat „Konyhánk” című, 55 perces koncertfilmmel lepte meg rajongóit, amely hű lenyomatát képezi koncertjeik felszabadult hangulatának.

2018-at egy teltházas MÜPA koncerttel indították, majd a „kötelező” nyári fesztiválkoncertek után megjelentették negyedik, „Álomból vár” című lemezüket. Az album kulcsdala, a „Százszor visszajátszott” című szám kiemelt rotációs játszásban indult el a Petőfi Rádióban és néhány hét alatt a csapat eddigi legsikeresebb felvételévé vált. Ugyanezzel a szerzeménnyel került be a banda A DAL 2019 műsorába.

A Konyha a DALban végül az elődöntőig jutott, Szepesi Mátyás viszont megkapta a Legjobb dalszövegíró díját. A nyári szezon rengeteg koncertet, a Petőfi Zenei Díjátadó pedig egy újabb elismerést hozott: Szepesi Mátyás kapta az Év szövegírója díjat a korábbi életmű-díjasoktól (Bereményi Géza, Tátrai Tibor, Demjén Ferenc). 2019 őszén újra felvették Földrevaló című dalukat a Fábián Juli életéről szóló Like A Child című filmhez, Juli számos barátjának és tisztelőjének közreműköésével (Rúzsa Magdi, Mező Misi, Freddie, Wolf Kati, Palya Bea, Lábas Viki, Schoblocher Barbi és még sokan mások). A dal megjelenése után néhány héttel már vezette a MAHASZ hazai rádiós játszási listáját. 2020-ban ismét elindultak a DAL műsorában, „Még csak szavak” című számukkal.

Következő slágerük, a Mindig idebent 2020 nyarának egyik legjátszottabb hazai rádiós dala volt. 2021 május 1-én megjelent ötödik albumuk „5” címmel, a beharangozó dalban (Kikövet) Szebényi Dániel (Kowalsky Meg A Vega) vendégszereplésével.

Badics Márk – dob
Haller Dániel – basszusgitár
Szepesi Mátyás – ének, gitár

Kiemelt koncertjeiken a csapat hatfősre bővül a Subicz Gábor trombitás által vezetett fúvóskarral, a Konyha Hőlégbefúvókkal (további tagok: Barbinek Gábor – pozan, Ávéd János – szaxofon, fuvola)

Kezdés

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp